HIBISKUS – HERBATA WIELOZADANIOWA
Jesień jest moją ukochaną porą roku, szczególnie gdy jest ciepło, słonecznie i kolorowo. Urodziłam się w październiku, w samym środku jesieni – stąd pewnie ta miłość.
Nie zawsze jesień bywa kolorowa, zdarza się chłodna i deszczowa i wówczas sięgam po stary, sprawdzony hibiskus, z dodatkiem przypraw rozgrzewających ( goździk, kardamon), a kiedy jest bardzo zimno z dodatkiem rumu. Hibiskus obok walorów smakowych, ma wiele właściwości prozdrowotnych i odmładzających!
*napary z Hibiskusa to duże źródło witaminy C, co wpływa na pobudzenie układu odpornościowego, właśnie jesienią i zimą podczas infekcji.
*herbatka działa regenerująco na naszą wątrobę,
*delikatnie obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu
*zawiera polifenole – związki o silnych właściwościach antynowotworowych
A dla urody :
*działa moczopędnie i pozwala usunąć z organizmu nadmiar wody i produkty przemiany materii- toksyny.
*dzięki zawartości antyoksydantów kwiat hibiskusa opóźnia starzenie skóry – duża zawartość witaminy C. Hibiskus jest stosowany w kosmetykach dla cery dojrzałej.
Latem serwuję tę herbatę na zimno, z kostkami lodu, miętą i plasterkiem pomarańczy – moje kubki smakowe są zachwycone, zimą dodaję do ciepłej herbaty przyprawy rozgrzewające takie jak: cynamon, goździki, imbir i kardamon. A Ty jaką herbatę lubisz najbardziej?